Jézus, a munkásember

Jézus, a munkásember

Avagy hogyan lettem tévtanító

A Május elsejei munka ünnepére hangolódva eszembe jutott egy régebbi történet rólam, aminek az indító pontja a munka volt. Addig a pontig is örömmel dolgoztam a faiparban, sokszor arra gondolva, hogy ez milyen jó közös dolog Jézusban és bennem, mind a ketten ismerjük a fa illatát gyaluláskor például.

Egyszer gerendákat cipeltem és munka közben arra gondoltam, több mint egy évtizedig az ÚR is ezt csinálta. Miért nem lett galambárús, vagy ékszerész, miért állt be József örökébe és választotta a nehéz fizikai munkát? Én ekkor berobbant a megoldás: Ő fizikálisan is felkészült rá, hogy egyszer majd a kereszt gerendáját kell cipelnie. Hogy egyszer lesz egy éjjel és egy nap, mikor emberfeletti szenvedésekhez minden erejére szüksége lesz! Erre edzett, ezért fűrészelt, gyalult, bárdozott és kalapált éveken át, hogy ehez megfelelő testi ereje legyen!
Fantasztikus érzés volt rájönni valamire, amit még senkitől sem hallottam, jó érzés volt Bibliakutatónak és teológusnak lenni csak úgy önmagamtól!

Aztán néhány hét múlva jött a kijózanító válasz, mikor a negyven napos pusztai elvonuláshoz értem. Mert abban benne volt egy negyven napos böjt is! Amiről én két hit hősénél is olvastam életrajzában (Derek Prince és Liu-Cseng Ling), hogy megismételték és hogy az mivel jár. Bizony 20-25 kg súlyveszteséggel! A túlélés érdekében a szervezet elsőnek a zsírszöveteket dolgozza fel – tünteti el, majd jönnek az izomszövetek. A Mesteren csak az utóbbi volt! Tehát bement a pusztába József fia, Jézus, ács szakmunkás 80 kilósan, majd negyven nap múlva kijött Jézus, Isten fia, a tanító és csodatévő 60 kilósan!

Az általam oly nagyra értékelt és félreértelmezett egykori fizikumát már soha nem nyerte vissza – letépett búzakalászokból, némi sülthalból, meg üres tarisznyából elég nehéz is lett volna – de nem is törekedett rá.

Ő lemondott értünk még erről is a pusztában.

Az Ő erőtlensége lett a mi erősségünk.

Hát így voltam én néhány hétig tévtanító. És így tanultam meg, hogy ne a Biblia sorait igazítsam az én elgondolásomhoz, hanem az én gondolkodásmódomat igazítsam az Igéhez.

Ha meg valamit nem értek, kérdezem meg mástól. Vagy akár Tőle.

Felek Ferenc, 2023.V.7.

Ugrás fel